fbpx

Immuniteit in topvorm

Het vermogen van het immuunsysteem om het lichaam te verdedigen is helaas niet waterdicht. Bovendien is het zeer variabel. Zo kan tijdens bepaalde risicoperiodes en bij aanwezigheid van diverse factoren de ‘competentie’ van het immuunsysteem worden aangepast.

Enkele voorbeelden van factoren waarvan bekend is dat ze het immuunsysteem kunnen ‘verzwakken’:
Le tabagisme
Roken

Ongezonde voeding

Chronische stress en overbelasting

Slaaptekort
Ouderdom

Anderzijds kunnen bepaalde personen een verzwakt immuunsysteem hebben door bepaalde medische aandoeningen (bv. diabetes, hypertensie, kanker of HIV) of behandelingen (bv. radiotherapie of chemotherapie).

Tips om de natuurlijke immuniteit te optimaliseren

Uw levensstijl beïnvloedt uw gezondheid en die van uw immuunsysteem. Hier zijn enkele doeltreffende en haalbare maatregelen die uw immuunsysteem kunnen ondersteunen:

Cesser de fumer

Stoppen met roken

Roken verzwakt uw immuunsysteem aanzienlijk en verhoogt in grote mate uw risico op bepaalde infecties en het ontwikkelen van kanker. Uw arts of apotheker kan u helpen om te stoppen met roken.

Gezonde voeding

Gezonde eetgewoonten dragen op vele manieren bij aan uw gezondheid. Dit stimuleert onder andere uw immuunsysteem.

Goede nachtrust

Slapeloze nachten verstoren het immuunsysteem en verzwakken het. Maak van uw slaaphygiëne dus een prioriteit; het gaat om uw gezondheid.

Faire de l’exercice régulièrement

Regelmatig bewegen

Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging, naast tal van andere gezondheidsvoordelen, bijdraagt aan de versterking van uw immuunsysteem.
Réduire le niveau de stress

Het stressniveau verminderen

Stress of uitputting verzwakken u en uw immuunsysteem. Rusten, voor uzelf zorgen en een positieve houding aannemen, zijn maatregelen die uw vatbaarheid voor infecties verminderen.
Se protéger contre la pollution

Beschermen tegen vervuiling

Het immuunsysteem wordt continu beïnvloed door uw omgeving, de lucht die u inademt, de omgeving waar u hardloopt en het water dat u drinkt. Wanneer uw longen, darmen of huid worden blootgesteld aan vervuilende stoffen moet uw immuunsysteem grote inspanningen leveren om ze te verwijderen.

De preventie van infecties is onder meer mogelijk door voldoende afstand te houden en de verspreiding van indringers snel te beperken (social distancing, vaccins, ontsmettingsmiddelen, …) en door acties die een optimale en evenwichtige werking van het immuunsysteem bevorderen.

Raadpleeg uw apotheker of arts voor meer informatie over het voorkomen van infecties.

Bronnen: https:/www.mongeneraliste.be/nos-dossiers-section/les-infections-virales-bacteriennes/