fbpx

Quercetine, kurkuma en vitamine D

Quercetine

Quercetine is een antioxidant uit de familie van de flavonoïden, een type polyfenolen die planten hun mooie kleuren geven.
Bepaalde flavonoïden beschermen planten tegen bacteriën, virussen en schimmels. Flavonoïden werden eerst onterecht vitamine P genoemd.

Quercétine
De voedingsmiddelen die quercetine bevatten zijn: rode uien, appelen, thee, rode druiven en rode wijn, knoflook, broccoli, paarsrode bessen, verse dille, groene en gele bonen en kool. Het is ook verkrijgbaar als voedingssupplement.

Kurkuma

Kurkuma is een wortelstok met feloranje vruchtvlees dat behoort tot de familie van de Zingiberaceae, net als gember. Het is afkomstig uit Azië, meer bepaald uit India, en wordt gewaardeerd vanwege de mooie oranje kleur en de pittige smaak.
De kurkumawortel wordt reeds eeuwenlang gebruikt in de keuken en de ayurvedische geneeskunde, het is een specerij waaraan men veel deugden voor de gezondheid toekent.

Curcuma
Kurkuma-extract draagt meer bepaald bij tot de goede werking van het IMMUUNSYSTEEM, het afweersysteem van ons lichaam.

Goed om weten:

Kurkuma bevat flavonoïden en fenolverbindingen, maar curcumine wordt beschouwd als zijn belangrijkste antioxiderende verbinding. Op het moment dat kurkuma in voeding wordt ingenomen, wordt echter slechts een klein deel van het curcumine in het lichaam geabsorbeerd.

Vitamine D

Vitamine D is een vetoplosbare (oplosbaar in vetten) vitamine.

Ze bestaat in twee vormen: D2 (ergocalciferol), geproduceerd door planten, en D3 (cholecalciferol), aanwezig in dierlijke producten en bepaalde korstmossen, beter gemetaboliseerd door het lichaam. Het menselijk lichaam maakt ook vitamine D3 aan ter hoogte van de huid, onder invloed van ultraviolette B-stralen.
Vitamine D draagt bij tot de goede werking van het immuunsysteem. Het speelt een rol in de productie van een peptide (cathelicidine), belangrijk voor het aangeboren immuunsysteem en het ondersteunt tevens het adaptieve immuunsysteem.

Vitamine D