Immuniteit in topvorm
Het vermogen van het immuunsysteem om het lichaam te verdedigen is helaas niet waterdicht. Bovendien is het zeer variabel. Zo kan tijdens bepaalde risicoperiodes en bij aanwezigheid van diverse factoren de ‘competentie’ van het immuunsysteem worden aangepast.
Ongezonde voeding
Chronische stress en overbelasting
Anderzijds kunnen bepaalde personen een verzwakt immuunsysteem hebben door bepaalde medische aandoeningen (bv. diabetes, hypertensie, kanker of HIV) of behandelingen (bv. radiotherapie of chemotherapie).
Tips om de natuurlijke immuniteit te optimaliseren
Uw levensstijl beïnvloedt uw gezondheid en die van uw immuunsysteem. Hier zijn enkele doeltreffende en haalbare maatregelen die uw immuunsysteem kunnen ondersteunen:
Stoppen met roken
Roken verzwakt uw immuunsysteem aanzienlijk en verhoogt in grote mate uw risico op bepaalde infecties en het ontwikkelen van kanker. Uw arts of apotheker kan u helpen om te stoppen met roken.Gezonde voeding
Gezonde eetgewoonten dragen op vele manieren bij aan uw gezondheid. Dit stimuleert onder andere uw immuunsysteem.
Goede nachtrust
Slapeloze nachten verstoren het immuunsysteem en verzwakken het. Maak van uw slaaphygiëne dus een prioriteit; het gaat om uw gezondheid.
Regelmatig bewegen
Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging, naast tal van andere gezondheidsvoordelen, bijdraagt aan de versterking van uw immuunsysteem.Het stressniveau verminderen
Stress of uitputting verzwakken u en uw immuunsysteem. Rusten, voor uzelf zorgen en een positieve houding aannemen, zijn maatregelen die uw vatbaarheid voor infecties verminderen.Beschermen tegen vervuiling
Het immuunsysteem wordt continu beïnvloed door uw omgeving, de lucht die u inademt, de omgeving waar u hardloopt en het water dat u drinkt. Wanneer uw longen, darmen of huid worden blootgesteld aan vervuilende stoffen moet uw immuunsysteem grote inspanningen leveren om ze te verwijderen.
Raadpleeg uw apotheker of arts voor meer informatie over het voorkomen van infecties.
Bronnen: https:/www.mongeneraliste.be/nos-dossiers-section/les-infections-virales-bacteriennes/